Meer informatie molen DeAdriaan
KORENMOLEN
DE ADRIAAN
Papentorenvest 1a, Haarlem

Geschiedenis De Adriaan
In 1778 geeft de Gemeente Haarlem vergunning om op de Goë Vrouwtoren een stellingmolen te bouwen, de Adriaan. Deze molen heeft tot 1932 gedraaid en is gebruikt als trasmolen (tras is een metselmortel), als snuifmolen (gemalen tabak om te snuiven) en als korenmolen. In 1925 koopt de Vereeniging De Hollandsche Molen molen De Adriaan om hem van de sloop te redden.
In 1930 loopt de molen zware stormschade op en wordt buiten gebruik gesteld. Hij dient dan alleen nog als opslagplaats van de naastgelegen werf van Zuidam.
In 1932 wordt de molen door een felle brand verwoest.
Vaak is gesproken over herbouw, maar pas in 1999 wordt de eerste paal geslagen door de toenmalige wethouder Jan Haverkort.
De stenen onderbouw van de molen werd in zijn oude vorm gerealiseerd in het kader van een werkervaringsproject. De molen zelf werd gebouwd door de firma Poland uit Oterleek. Op 23 april 2002, 70 jaar na de fatale brand, wordt De Adriaan feestelijk geopend.
Naast een ontvangstruimte met horecagelegenheid zijn in de molen twee zolders ingericht als expositieruimte.
Vrijwilligers van SMZK
laten de molen zo vaak mogelijk draaien. Regelmatig is De Adriaan als
korenmolen in bedrijf.
Vrijwilligers van de Stichting Molen de Adriaan (SMA) verzorgen rondleidingen door de molen. De molen is een officiele trouwlocatie.