Extra informatie 't molentje van Groenendaal


Geschiedenis Molentje van Groenendaal

In 1767 kocht de Schotse bankier John Hope het landgoed Groenendaal. Aan de rand van de 'wildernisse' liet hij prachtige tuinen met vijvers aanleggen. Voor de watervoorziening van die vijvers liet hij rond 1780 een windmolen met vijzel bouwen. Maar door de omliggende bebossing ving de molen te weinig wind en liet Hope de Amsterdammer Rhijnse Lieve Brouwer een stoomgemaaltje bouwen. Het was de eerste in Nederland gebouwde stoommachine.

Nadat John Hope in 1784 overleed, werd de machine weinig meer gebruikt. Rond 1842 werd de stoommachine gesloopt, maar de molen bleef behouden.

In 1873 kocht de familie Van Merlen het landgoed en ook zij hebben de molen intact gelaten.

In 1913 werd de Gemeente Heemstede eigenaar van Landgoed Groenendaal. Het bos werd openbaar wandelgebied. In 1925 werd hier voor de eerste keer de Flora-bloemententoonstelling gehouden en naast de molen werd de zo karakteristieke brug met toegangshekken gebouwd .

In 1989 was de molen aan een grondige restauratie toe.

Aannemingsbedrijf De Leeuw uit Zijpe klaarde de klus in 3 maanden tijd. Op 10 mei 1990, tijdens de Nationale Molendag, draaide de molen weer.

Op 16 juni 1990 kreeg Stichting Molens Zuid-Kennemerland het molentje in beheer van de gemeente Heemstede.

Vrijwilligers van SMZK besloten, in overleg met de gemeente, er dan ook weer een echt werkende vijzelmolen van te maken. Op 20 september 1997 werd de molen maalvaardig opgeleverd . Sinds die tijd kunnen de vijvers rond de kinderboerderij weer van vers water worden voorzien.